Cursus systemische begeleiding in beeld en praktijk

INHOUD VAN DE CURSUS
Deze vijfdaagse cursus is gericht op verdieping van en inzicht in het leven en/of werk van iedere deelnemer. Deelnemers leren in deze cursus persoonlijke- en professionele vaardigheden op het gebied van het systemisch werken met behulp van de wereld van de verbeelding. Door de helderheid en de eenvoud van de praktijkgerichte onderwijsmethode zal elke deelnemer na afloop van de cursus in staat zijn deze werkwijze te beoefenen in leven en werk. De cursus bevordert zowel individuele bewustwording als toename en inzicht in het kijken vanuit ‘de systemische blik’ in relatie tot de cliënt. We doen veel oefeningen, waarbij de deelnemer concrete handvatten krijgt om de dynamieken bloot te leggen.

Het uitgangspunt van de methodiek is dat elke organisatie of familie een systeem vormt, een samenhangend geheel. Systemisch kijken is een manier om naar mensen in hun organisaties, teams, families, en krachtenvelden te kijken. Je kunt door deze methode de samenhang en de terugkerende patronen zien en de verstrikkende dynamieken opsporen. Systemen kennen bepaalde wetmatigheden en onbewuste dynamieken die het gedrag van mensen bepalen. Het gaat daarbij om:

  • (on-)evenwicht tussen geven en nemen
  • orde (verstoring in de hiërarchie)
  • binding: in- en uitsluiten (iedereen heeft recht op een plek)

Vaak weerspiegelt een deel het geheel. Als je mensen bekijkt als onderdeel van hun familiesysteem,  organisatiesysteem,  klassensysteem, of nationaliteit systeem kun je vaak meer zien. Wanneer er sprake is van een verstoring van een wetmatigheid kunnen er bepaalde symptomen optreden. Mensen kunnen hun leven dan niet volledig leven. Binnen organisaties kunnen ontwikkelingen of resultaten stagneren. Ze zijn vaak onbewust trouw aan “opdrachten” uit het systeem. Met behulp van systemisch werk kun je deze dynamieken naar boven halen. Je kunt systemische interventies doen tijdens het adviseren, coachen en begeleiden en het systemische onderdeel maken van een training.

VOOR WIE
De cursus is bedoeld voor iedereen die professioneel mensen begeleidt: de psycholoog, coach, trainer, begeleider, therapeut, hulpverlener, manager, adviseur, leidinggevende, supervisor etc.

LEERDOELEN
Het doel van de cursus is een diepere laag in jezelf en in jouw relaties en cliënten te vinden die aan de hand van normale communicatie niet zichtbaar wordt. Tevens leer je systemische vaardigheden te ontwikkelen, het lichaam, de gevoelens en de wereld van de verbeelding te gebruiken. Je gaat met een andere blik naar problematiek kijken en op een andere manier naar verhalen luisteren. Hierdoor kunnen onderliggende patronen zich ontvouwen en blokkades zichtbaar gemaakt worden. Jij of jouw cliënt kunnen veranderingen bewerkstelligen die blijvende effecten zullen hebben.

Je zult vaststellen dat het systemisch werken leidt tot oplossingen die het familie- en/of organisatiesysteem ontspannen. Na toepassing is het resultaat dat liefde, energie en kracht weer in eenieder kan stromen. In de cursus werken we o.a. met vloerankers en voorwerpen, die de cliënt intuïtief in de ruimte plaatst en hij/zij zich daardoor bewust wordt van de dynamiek en de verstandhoudingen binnen zijn of haar relaties.

WERKWIJZE
Het traject bestaat uit vijf workshops. Het traject is ervarings- en praktijkgericht en bevat veel oefeningen zodat je kunt ervaren hoe de methodiek werkt. We werken met de inbreng van je eigen praktijksituaties: als inbrenger van een casus, begeleider of als representant. Zo leer je vanuit verschillende rollen op een praktische manier omgaan met de wetmatigheden, dynamieken en symptomen van de verschillende systemen.

INVESTERING
De kosten voor deze opleiding zijn  € 2450, – (en € 1750, – voor zzp-ers). Dit bedrag is exclusief BTW. Er is een mogelijkheid om het verspreid te betalen. De cursuskosten dienen uiterlijk twee weken voor de eerste workshop betaald te zijn.

DATA:

1 mei, 29 mei, 26 juni, 17 juli en 28 augustus 2020 in Reeuwijk.

Najaar 2020: 18 september, 16 oktober, 13 november, 11 december 2020 en 8 januari 2021.

CONTACT
Mensen die dit traject willen volgen hebben tenminste één familieopstelling voor zichzelf gedaan. Mocht je nog geen familieopstelling hebben gedaan, dan is er een mogelijkheid voor een individuele opstelling of in een maandelijkse workshop die Monique in Zoetermeer op 29 februari en 18 april faciliteert. Mocht je hiervoor interesse hebben, laat het mij dan weten.

Begeleider: Monique van der Weijden Linkedin

Opleidingen en workshops familieconstellaties gevolgd bij het Hellinger Instituut, Bert Hellinger (de grondlegger van de familieconstellaties), Hunter Beaumont, Christine Esse, Ursula Franke, Ineke van Keulen, Stephan Hausner, Carola Castillo, Prof. Franz Ruppert.

Erwin Wiertz, werkzaam bij HRD Professionals heeft bovenstaande cursus in 2019/2020 gevolgd en schrijft:

‘Monique is een vrouw met een groot hart, veel humor en een enorme deskundigheid als het gaat om Systemisch Werk. In een pressure cooker heb ik bij haar de opleiding gevolgd. Wat een mooie ervaring was dat. Als geen ander weet zij je te inspireren èn te confronteren op je eigen issues, waardoor de opleiding je niet alleen vertrouwd maakt met het systemisch werk, maar vooral ook met jezelf! Warm aanbevolen!’.

Marja den Boer, schrijver, trainer, coach, schrijft over de cursus die zij in 2019/2020 heeft gevolgd het volgende:

‘Net de korte en krachtige training Systemische Begeleiding afgerond. Een mooie combinatie van theorie, oefenen, met eigen thema’s de methodiek in de vingers krijgen en met elkaar oefenen in h er begeleiden. Monique creeert met haar wakkere aanwezigheid, dijk van ervaring en warme persoonlijkheid een veilige setting waarin ik op alle vlakken het systemische heb mogen ervaren. Dankjewel Monique!‘.

 


REACTIE DEELNEMER

“Een fantastische training waarin theorie en de praktijk elkaar afwisselen en met veel ruimte voor persoonlijke ervaringen.” – Lotte de Jong

“Deze training verrijkt je als persoon en als coach!” – Erik Boon, directeur De Effectieve Financial BV

“Een geweldige opleiding en échte aanvulling voor iedere trainer en coach.” – Anique van Eijk, Trainer – Coach – Arbeid & Gezondheidspsycholoog

Copyright 2016 - GOmotions | Privacyverklaring