BLOG

Het geheim van de film ‘In Utero’

Vrouw blijGisteren vroeg mij iemand wat de meest voorkomende problematiek is die ik zoal tegenkom in mijn praktijk.

Binnen mijn constellatiewerk zie ik vaak dat de meeste moeilijkheden zijn terug te koppelen naar de relatie en zorg voor onze moeder. Veel dochters zorgen vanuit liefde, vanuit het onbewuste innerlijk kind voor haar.  Zonen gaan, zeker als de vader overleden is, vaak náást hun moeder staan en worden op deze manier onbewust hun partner. Dit gedrag, de zorg voor de moeder, doen we vanuit een blinde liefde vanuit ons innerlijk kind en is een overlevingsstrategie.

De diepe onbewuste angst hieronder is dat als we haar niet in leven houden, wij dood zullen gaan. We zijn van jongst af aan totaal afhankelijk van haar voeding, haar zorg en bescherming. Als we geboren worden, willen we onze relatie met haar zo goed mogelijk houden om een kans te hebben om te overleven. We gaan er misschien vanuit dat we pas een relatie met haar opbouwen als we geboren worden, maar vanaf het moment dat we in de baarmoeder vertoeven, zijn we al totaal afhankelijk van wat zij eet, hoe haar gemoedstoestand is en van haar wens in hoeverre je welkom bent. Deze ingrediënten hebben allemaal invloed op ons welzijn, gezondheid, of we geld verdienen of juist niet en zelfs met ons succes in ons werk. Ook onze aard in het kunnen ervaren van blijdschap of het hebben van gevoelens van depressiviteit. De relatie met onze moeder is bepalend voor ons hele leven.

Doordat we de zorg voor onze moeder op ons hebben genomen, wat trouwens vaak helemaal niet haar wens is, kunnen we geblokkeerd raken en vaak ons eigen potentieel niet ontwikkelen en onze verlangens niet leven.

Deze week zag ik in Utrecht de film ‘In Utero’ samen met drie lieve nichten.
Verschillende professoren en psychoanalytici kwamen in deze film aan het woord en vertelde ons dat het zo belangrijk is hoe wij onze eerste negen maanden in de baarmoeder bij onze moeder hebben ervaren. Deze periode, inprint of blauwdruk, heeft dus een enorme invloed op de rest van ons leven. Wetenschappelijk is nu bewezen dat het kind uit een gestreste zwangere moeder op latere leeftijd een grotere kans  heeft op hart- en vaatziekten, kanker en/of andere immuunziekten. In de baarmoeder krijgt het kind van de angstige en/of gestreste moeder namelijk een hoge hoeveelheid cortisol in het lichaam, wat een enorme weerslag op de foetus kan hebben.

Wil je minder last hebben van de pijnlijke leegte en eenzaamheid in jezelf die je nu vaak opvult met bijvoorbeeld tv, film, entertainment, drank, drugs, het hunkeren naar zoveel likes op facebook en het constant kijken of we een sms hebben op onze telefoon om onze innerlijke leegte niet te hoeven voelen? Durf je de pijn onder ogen te zien die er op diep niveau in je leeft? Te onderzoeken hoe gehecht of onthecht je bent? Vaak zijn we onthecht doordat ouders door omstandigheden niet volledig  bewust aanwezig konden zijn omdat ook zij een verleden hebben van generaties van pijn door miskramen, abortussen, oorlog, slavernij, fysieke en emotionele schaarste en/of dood van bijvoorbeeld jong overleden zussen, broers of kinderen. Wij allen dragen als foetus deze trauma’s van generaties in ons mee en je kunt je hier bewust van worden door bijvoorbeeld een opstelling te doen.

Ben je op zoek naar verlichting van je gevoelens van leegte, pijn en stress en wil je je bewust worden van wat er op onbewust niveau speelt in relatie tot je moeder, kijk dan hieronder of er in onderstaande cursussen, workshops en sessies iets passend is wat jou kan helpen de moederwond te helen.

Comments (0)

Post a Comment

Copyright 2016 - GOmotions | Privacyverklaring