BLOG

Je kunt pas loslaten als je iets of iemand hebt vastgehouden

Afgelopen maanden is voor mij een bijzonder enerverende tijd geweest. Samen met Livia Frischer heb ik de mogelijkheid gehad op in het magische Zweden de prachtige week ‘Live your Longing’ te faciliteren waarbij de belemmeringen en obstakels gedurende deze week voor onze deelnemers zichtbaar werden en deze prachtige mensen na een week met hernieuwde inzichten en met liefde voor zichzelf weer met enorm veel plezier en levensvreugde vertrokken. Er is in deze groep zo veel energie ontstaan met als gevolg dat de deelnemers verschillende lezingen in juni voor Livia hebben gerealiseerd. Van 19 tot 23 augustus zal er een nieuwe workshop plaatsvinden in Samaya, Werkhoven. Lees hieronder het kopje ‘Live your Longing’ over het programma.

Twee weken na de liefdevolle week in Zweden werd ik uitgenodigd in een vredeskamp in de Westbank nabij Jericho. 70 mensen uit Palestina, Israël en de westerse wereld kwamen bijeen in de woestijn. Wat een bijzondere en indrukwekkende belevenis om deel uit te maken van deze groep om een zaadje te leggen voor de vrede. In de opstellingen werd zichtbaar dat vrede niet zonder oorlog bestaat. Juist doordat de schaduw zichtbaar werd, waarbij de verschillende religies en ook Lucifer een rol speelde,  kwamen de mensen in dialoog en deelde zij hun gezamenlijk verdriet, boosheid, onvermogen en onmacht. Enorme heftige opstellingen waarbij dat wat onbewust was, bewust gemaakt werd. Beelden over elkaar werden losgelaten. Wat hier op grote schaal werd getoond, speelt zich natuurlijk ook in onszelf af. Waar durf jij je schaduw te zien en te onderzoeken. Iedere keer als je wijst naar die ander, zoals dat ook in deze landen gebeurt, wijzen we een stuk af in onszelf. Dit noemen we binnen de psychologie ‘projectie.’ Er is niets mis met projectie. Juist door de projectie, het buiten onszelf zetten, kunnen we het zien en het geziene weer naar binnen halen. Alles waar we een oordeel over hebben richting de buitenwereld, en dit oordeel naar binnen halen, kunnen we ons afvragen wat dit met onszelf te maken heeft, Wat heb jij nog niet willen of kunnen zien in jezelf waar je een oordeel over hebt?  Heb jij de behoefte om  je eigen schaduw, je angsten, je verdriet, je boosheid, je onvermogen, het niet halen van je doelen, je frustraties etc. eens te onderzoeken? Maak gerust een afspraak om met mij te onderzoeken wat er op onbewust niveau zo leeft waar je meer bewustzijn over wilt krijgen. We zijn allemaal op zoek naar onze eigen schat. De schat of graal zit in onszelf. De schat van eigenwaarde, eigen ruimte in nemen, liefde voor onszelf en heelheid is misschien wel de essentie van ons bestaan. Er is een Indiaans gezegde dat zegt: de langste reis die we in dit leven maken is 30 centimeter. Het is de reis van het hoofd naar ons hart.

Wanneer je iemand nodig hebt om een stukje mee te reizen en je meer contact wilt maken met je hart, kijk dan even naar ons programma. Ook de cursus systemische begeleiding in beeld en praktijk is een mogelijkheid om deze afdaling te gaan.

Verder voel ik mij als moeder zeer bevoorrecht om samen met mijn dochter Anique, psycholoog, op 27 augustus onze eerste gezamenlijke workshop Moeder-Dochterdag te faciliteren op een prachtige locatie in Woerden. De deelnemers gaan op een speelse manier een verdiepingsslag met elkaar maken, waardoor er weer meer liefde en kracht zal gaan stromen. Anique en ik hebben er enorm veel zin in om als moeder en dochter deze workshop te geven. We kijken er samen naar uit. Wellicht is deze workshop een leuk cadeau om aan je moeder of dochter te geven. Als je vragen hebt, laat het ons gerust weten. Jullie zijn van harte welkom!

Comments (0)

Post a Comment

Copyright 2016 - GOmotions | Privacyverklaring